Vyrábíte si doma mandlové mléko, ale nevíte, co dělat s mandlovou drtí, která vám po přecezení mléka zbyde? Udělejte s i z ní skvělé a navíc i bezlepkové krekry!

 

Mandlové mléko si vyrábím docela často, protože mi moc chutná. Když jsem ale přemýšlela kam s mandlovým „odpadem“, napadlo mě akorát do kaše nebo smoothie. Nedávno jsem narazila na tip, že se z odpadu dají udělat krekry. Hned jsem to musela jít vyzkoušet.

Suroviny jsou – mandlová drť z mandlového mléka, kokosový olej, mletá chia semínka a voda. Dále můžete přidat různé bylinky. Já jsem si přidala kmín, který mám moc ráda.

Výsledek? Krekry jsou opravdu vynikající. Teď mě mrzí, že tenhle recept neznám déle. Jen příště udělám krekry asi o něco vyšší, protože ty moje byly hodně tenké a tím pádem i křehké. Skvělé je, že krekry neobsahují lepek a tak s nimi můžete nahradit pečivo.

 Krekry, k tomu ricotta z kešu ořechů a k tomu rajčata a bylinky z naší zahrádky. To byla svačina:-). 

 

Suroviny:

  • 110g mandlové drti
  • Použila jsem vše, co mi zůstalo v sítu po výrobě 500ml mandlového mléka. Pomocí lžíce jsem drť trochu pomačkala, abych získala co nejvíce mandlového mléka – nebyla tedy úplně suchá.
  • 20g kokosového oleje (1a ½ lžíce)
  • 2 lžičky mletých chia semínek
  • 1 lžička celého kmínu
  • ¼ lžička soli

 

Postup

Jelikož byl mandlový odpad ještě trochu mokrý a navíc jsem přidávala i kokosový olej nebylo už nutné přidávat vodu. V případě zcela vysušené mandlové drti možná trochu vody přidat budete muset.

Tohle mi zůstalo po scezení mléka:

Mandlovou drť smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem, mletými chia semínky, kmínem a solí. Chia semínka jsem namlela v elektrickém mlýnku na kávu.

Směs naneste na pečící papír, přiklopte druhým pečícím papírem a vyválejte. Nedělejte je zase úplně průhledné, jinak se budou lámat.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Pekla jsem je 20 minut, pak jsem je opatrně otočila a pekla dokud nezezlátli (dalších 10-20 minut).

 

Jak se zbavit pečícího papíru?

V obchodě se dá koupit i folie na pečení, která se dá použít vícekrát.

Tipy:

  • Krekry potřete čerstvým sýrem – žervé, posypte pažitkou nebo jarní cibulkou.
  • S marmeládou, pomazánkou z hořké čokolády…pro sladké recepty je lepší vynechat kmín😊.