Jablečné slupky jsou součást jablek. Do některých receptů se nehodí, to ale neznamená, že by měly jít do koše. Slupky v sobě mají dostatek chuti, je to stále ovoce a ne odpad.

Dřív by mě nikdy nenapadlo nad slupkami z jablek nějak přemýšlet, ale to se změnilo. Hledala jsem a našla plno zajímavých tipů. Jedním z nich byly jablečné chipsy. Ty vám jsou tak dobré! Zajímavé je, že křížaly moc nemusím, ale tyhle křupavé chipsy z jablečných slupek jsou něco úplně jiného. Jsou vynikající.

 

Suroviny

  • 140g jablečných slupek
  • 45g třtinového cukru (2 lžíce)
  • 15g hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice

 

 

Postup:

Jablka oloupejte. Slupky nakrájejte na 5-10cm kousky, ať se vejdou na plech.

V misce smíchejte cukr, mouku a skořici.

Slupky dejte do větší misky, posypte směsí a dobře promíchejte, ať slupky pěkně obalí.

Slupky rozložte pěkně jednu po druhé na plech vyložený pečícím papírem. Bez papíru to určitě nezkoušejte, ať se vám nepřilepí k plechu. Když plech zaplníte, a ještě vám jich trochu zbylo, klidně je dejte na sebe.

Plech vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte do křupava. Mě to trvalo 35 minut. V troubě ještě křupavé nebudou, musíte jednu na zkoušku vyndat a počkat chvilku až vychladne.

Chipsy nechte zcela vychladnout  a poté je sundejte z pečícího papíru.

 

Poznámky k receptu:

  • Troubu jsem nastavila na horní a dolní ohřev, plech jsem dala do středu trouby, aby se pekly rovnoměrně.

 

Skladování a trvanlivost: Nejlépe chutnají první den. Na zkoušku jsem dala pár chipsů bokem a nechala je v misce. I po třech dnech byly chipsy stále křupavé. Nevím, jestli je uklízet do zavřené misky, možná by změkly. Nejlepší je je rovnou sníst😊