Vždycky, než doma něco vyhodím se zamyslím nad tím, jestli ještě není nějaká možnost, jak danou věc či surovinu využít. Týká se to nejen věcí, ale i zbytků různých suroviny jako jsou slupky ze zeleniny nebo ovoce.

Při loupání brambor na bramborovou kaši jsem se podívala na tu velkou hromadu bramborových slupek a přemýšlela co s nimi. Přeci jen je vždycky nejvíce živin ve slupce a přímo pod ní, ale na kaši opravdu brambory se slupkou použít nelze. Chipsy z jablečných slupek jsem již dělala, tak jsem zkusila udělat i chipsy bramborové.

Chipsy z bramborových slupek dopadly nad očekávání dobře a od té doby je dělám pokaždé, když mi slupky zbydou.

 

Jaké slupky použít?

Za mě chipsy nejlépe chutnají z raných nebo nových brambor. Použít ale můžete i starší brambory. Vyhněte se ale slupkám z naklíčených, plesnivých a také bramborám zeleným. Nedávno jsem dokonce dělala chipsy ze sladkých brambor – batát a byly vynikající!

 

Na 1 plech chipsů budete potřebovat:

  • 100 gramů slupek z brambor
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • ½ lžičky mořské soli

 

Poznámka: Když mám méně slupek, použiju o něco méně oleje a také soli.

 

Příprava v troubě

Brambory umyjte kartáčem na zeleninu, ať jsou čisté a zbavené případných kousků hlíny.

Poté brambory oloupejte. Ideální jsou plátky 4-5 cm, ale uvidíte, jak vám to vyjde. Delší kousky natrhejte na menší. Vždy je lepší, když mají všechny plátky stejnou velikost.

Slupky dejte do mísy, přidejte olej. Dobře promíchejte, ať se olej i sůl dostane rovnoměrně na všechny slupky.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Slupky položte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte 10 minut ve střední části trouby, vyndejte plech, všechny slupky otočte a pečte dalších 5-10 minut z druhé strany. Celkem pečení trvá okolo 20 minut, ale samozřejmě záleží, jaké brambory použijete, jak silné plátky děláte a také jakou máte troubu.

Až budou slupky upečené pěkně dozlatova a při ohnutí prasknou, jsou hotové.

Chipsy jsou nejlepší ještě teplé.

 

Bramborové chipsy pečené na pánvi

Další možnost je udělat chipsy na oleji. Chipsy jsou z oleje krásně křupavé a navíc je to o něco rychlejší, než pečení v troubě.

 

Příprava na pánvi

Brambory oloupejte. Do pánve nalijte dostatečné množství oleje a zahřejte ho. Slupky vložte do rozpáleného oleje a za občasného promíchání smažte dozlatova. Pozor, ať je nepřepečete, jinak budou hořké.

U většího množství slupek je lepší smažit chipsy v několika várkách.

Chipsy po vyndání dejte hned na papírovou nebo látkovou utěrku a nechte okapat, ať se zbavíte přebytečného oleje. Nakonec chipsy osolte a podávejte.

Nechcete používat olej? Další možnost je chipsy osmažit na ghí, které se díky vysokému bodu přehřátí nepřepaluje. Nebo pak zvolte výše uvedený recept na chipsy z trouby:-).

 

Poznámky k recepty:

  • Chipsy nelze dlouho schovávat, po pár hodinách zase změknou a už nejsou tak dobré.
  • Experimentovat se dá i s různým koření a bylinkami. Vyzkoušejte třeba koření na americké brambory.