Vyberte možnost Stránka

Sójové mléko

Sójové mléko

Hodně lidí nahrazuje kravské mléko mlékem rostlinným. Patří mezi ně vegani, lidé s alergií anebo ti, pro které je kravské mléko těžké, špatně stravitelné. Nejčastější volbou je rostlinné mléko z obchodu, ale to se prodává v tetrapaku. Já rostlinná mléka také používám – chci snížit množství živočišných produktů v našem jídelníčku a také je to kvůli jejich chuti. Kravského mléka je jen jeden druh, ale rostlinných existuje desítky druhů = více chutí na výběr.

Zjistila jsem, že si rostlinná mléka mohu vyrobit a ušetřit tak peníze i snížit množství odpadu. Kromě toho je mléko často mnohem kvalitnější, protože v těch kupovaných je mnohdy přidává bílý cukr anebo obsahují velice málo složky ze které je vyrobené.

Minule jsem vám ukázala, jak si snadno vyrobit mléko mandlové. Tentokrát to bude mléko sójové. Oproti mlékům z oříšků nebo semínek je tu jeden krok navíc a tím je vaření. Jelikož se jedná o luštěninu a ne třeba o ořechy jako v případě většiny rostlinných mlék, je vaření nutné. Syrové mléko by nebylo stravitelné, stejně jako by nebyly stravitelné jiné syrové luštěniny. Jeho příprava je o něco složitější než v případě mléka mandlového, ale stále je to něco, co se dá zvládnout i když nemáte moc času:-).

 

Proč si doma vyrábět sójové mléko?

  • Vyjde vás to podstatně levněji (1 litr stojí 5-10Kč/podle toho, jestli použijete sójové boby bio nebo ne).
  • Šetříte obaly – doma vám na mléko postačí lahev nebo stará zavařovačka
  • Jiná chuť – chuť sójového mléka je jiná, než u většiny kupovaných. Kupované mi přijde více vodové, asi používají méně bobů. 
  • Neobsahuje aromat, cukr ani nic jiného. V obchodě je mléko často doslazované, aby mělo lepší chuť a toho cukru tam není zrovna málo. Kromě toho se ke slazení nejčastěji používá bílý cukr namísto zdravějšího třtinového.
  • Doma si vyrobíte mléka jen kolik spotřebujete
  • Ideální na vaření, pečení, do smoothie, kaší, k zalití cereálií
  • Vhodné pro studenou i teplou kuchyni
  • Neobsahuje lepek ani laktózu

 

 

Suroviny na 1 litr sójového mléka:

  • 1 litr vody
  • 100g sójových bobů (v suchém stavu)
  • Voda na namočení

Pomůcky: Mixér, cedník/pytlík na rostlinná mléka

Obal: Skleněná lahev nebo zavařovačka

Volitelně: Něco k oslazení – použila jsem 2 lžíce agáve sirupu (45 gramů)

 

Agáve sirup

Mléko můžete osladit nebo ne. Já mléko sladím pokud ho budu pít samotné. Na pečení ho naopak nesladím, protože sladidlo budu přidávat podle receptu, tak aby to nebylo přeslazené.

Ke slazení jsem použila agáve sirup, který má velmi jemnou chuť, která neovlivní chuť mléka.

Sirup jsem dostala od kamarádky (objednávala na www.goodie.cz – je od Dr. Hlaváčka). Líbí se mi, že je ve skleněném obalu a ne v sáčku jako jiná sladidla. Lahev pak využiju na domácí vaječný likér apod.

 

Postup

Sójové boby zalijte dostatečným množstvím vody a nechte 10-12 minut namáčet (dávám přes noc do lednice a ráno mléko vyrobím).

Boby poté slijte a vraťte zpátky do mísy.

Nyní je třeba zbavit boby vnější slupky. Tento krok je volitelný, ale za tu chvilku navíc to stojí. Boby po odstranění této slupky nejsou tak hořké a mléko bude mít jemnější chuť. Stačí když si do dlaní naberete boby a třete je mezi dlaněmi o sebe. Uvidíte, že se boby rozdělí na dvě půlky a oddělí se průhledná slupka.

Pokračujte, dokud všechny nebo alespoň většina nebudou oloupané. Jde to i rukou, kdy boby zmáčknete a tím slupku sundáte.

Když máte hotovo, nalijte do bobů vodu až po okraj mísy, promíchejte boby a rychle slijte slupky, které plavou na hladině. Slupky jsou lehčí, takže když boby ve vodě promícháte, budou chvilku plavat na hladině. Opakujte cca 3x, dokud se slupek nezbavíte. Je to rychlejší, než je vybírat ručně.

Takto budou boby vypadat po zbavení slupky:

Boby nasypte do mixéru, zalijte 1 litrem studené vody a mixujte po dobu 2-5 minut (záleží na síle mixéru). U silných mixéru stačí 2 minuty, u slabších déle. Na hladině by se měla vytvořit hustá pěna.

Po rozmixování přelijte rovnou do hrnce (zatím neceďte) a přiveďte k varu. Když se mléko vaří, můžete ztlumit teplotu na tolik, aby mléko jen tak probublávalo (při vyšších teplotách rádo přeteče). Občas mléko promíchejte, ať se nepřipálí.

Mléko vařte 20 minut. Občas můžete sebrat hustou pěnu.

Nakonec mléko přeceďte přes jemné síto a nechte vychladnout. Kdo sladí, přidá agáve sirup, třtinový cukr nebo jiné sladidlo.

Vychladlé mléko přelijte do čisté lahve a dejte do lednice

 

 

Co z přecezenými mletými boby, které mi zůstanou v sítu?

Říká se tomu okara a dá se z toho udělat plno zajímavých a chutných receptů. Koukněte na net na sójové karbanátky z okary, ty jsou vynikající.

 

 

Skladování: v lednici. Mléko před použitím protřepejte.

Trvanlivost: 3 dny (někdo nechává i 5, ale já ho raději rychle spotřebuji)

 

Poznámky:

  • Na namočení sójových bobů používám zavařovací sklenice, které v lednici nezaberou tolik místa jako třeba mísy
  • Chuť mléka lze ještě zjemnit přidáním další vody. S množstvím sójových bobů na 1 litr mléka si můžete hrát a upravit si ho k vaší spokojenosti. Mě vyhovuje takto😊.
  • Odstranění slupek z bobů po namočení je sice pár minut práce navíc, ale na chuti mléka se to dost projeví. Dříve jsem to nedělala a vadilo mi, že je mléko takové hořké, až moc výrazné chuti. Oloupáním se chuť zjemní, a proto tento krok nikdy nevynechávám.
  • Chuť doma vyrobeného sójového mléka a mlék jako je například Alpro bude odlišná. Často se do mlék přidává cukr anebo se ještě nějak dochucuje.
  • Mléko můžete různě dochutit – přidat hořké kakao, med, vanilku…
  • Sundání slupek z bobů je nejen kvůli chuti, ale také se odstraňují proto, že způsobují nadýmání
  • Připravit se dá i poloviční dávka – tedy 500 ml mléka. Pokud mléka nespotřebujete celý litr, vyrobte ho méně.

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky