Rostlinná mléka jsem si oblíbila nejen pro jejich skvělou a originální chuť (je jich více než 30 druhů), ale také proto, že jejich pitím šetříte obaly. Kravské mléko a stejně tak i rostlinná mléka z obchodu jsou nejčastěji balená v tetrapaku. Výjimečně najdete mléka ve skleněném obalu, ale ta jsou hodně drahá a máte na výběr jen 2 nebo 3 druhy. Doma se obalům lze vyhnout, stačí nakoupit suroviny v bezobalovém obchodě.

Když si najdete 5 minut času, můžete si rostlinné mléko vyrobit doma. Dneska to bude mléko ze strouhaného kokosu. Ráda ho používám na pečení, do kaší i jen tak na pití. Takový perník s tímto mlékem…dobrota:-).

 

Jaký kokos koupit?

Použít se dá strouhaný kokos ze supermarketu anebo bio kokos z prodejen se zdravou výživou/Globus apod. Nejlepší je samozřejmě vyrazit do bezobalového obchodu s látkovým pytlíkem a máte to kompletně bez obalu.

Další možnost je bezplastový eshop Pytlici.cz, který jsem objevila teprve nedávno.

Je tu ještě jedna výhoda – vyrobíte si mléka jen kolik potřebujete. Budete potřebovat 1 hrnek nebo 1 litr? Můžete si vybrat a podle toho upravit množství. Pro někoho je litrovka mléka hodně a za tři dny zjistí, že mléko může vyhodit. Vyrobte si tedy mléka jen tolik, kolik spotřebujete😊.

 

Budete potřebovat:

  • 500ml horké vody
  • 60g strouhaného kokosu
  • Silnější mixér
  • Cedník nebo sáček na přípravu rostlinných mlék

 

Mixér

Používám mixer Eta Vitalblend. Je to hodně silný mixér, takže mi mixování zabere max. 2 minut, spíše méně. Mléko se dá připravit i ve slabších mixérech nebo mixérem tyčovým. U slabších mixérů může mixování trvat déle a asi vám zbyde i více kokosu, což se může lehce projevit na chuti, ale neměl by to být zas tak velký rozdíl.

 

Postup

Strouhaný kokos dejte do mixéru. Zalijte horkou, ale na vařící vodou. Kokos obsahuje hodně tuku, aby se uvolnil je třeba použít vodu horkou. Kvůli mixéru určitě nepoužívejte vroucí vodu, mohl by prasknout. Moje má cca 60 stupňů? Používám tu nejteplejší, co nám teče z kohoutku.

Mléko mixujte po dobu 3-5 minut, záleží na síle mixéru.

Poté mléko přeceďte a lžící z kokosu vymačkejte co nejvíce mléka. Kokos by měl být prakticky suchý. Skvělé jsou pytlíky na mléko – mléko do nich nalijete, zatočíte a snadno vymačkáte všechno mléko z kokosu nebo jiných ořechů či semínek.

Kokosové mléko přelijte do lahve, nechte vychladnout a pak teprve uzavřete. Uložte do lednice.

 

Jak mléko ochutit?

Můžete přidat hořké kakao, vanilkový extrakt nebo prášek, skořici, kardamom…

Samozřejmě si mléko oslaďte podle chuti – používám agáve sirup, třtinový cukr, datlový sirup, kokosový cukr…co mám po ruce

 

Použití:

Jen tak, do kaše, na vaření, do smoothie/smoothie bowl. Také na pečení – sušenky, koláče, dorty…

Skladování: v lednici. Mléko se po určité době oddělí – kokos spadne dolů, a proto je třeba před použitím mléko vždy promíchat.

Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů

 

Co s rozmixovaným kokosem?

Kokos, který vám zbyl v cedníku používám do muffinů, sušenek nebo jiných těst. Také si ho můžete vmíchat do kaše, kterou si děláte k snídani anebo o smoothie.

 

Poznámky:

  • Každý strouhaný kokos je trochu jiný. Když nebudete s chutí mléka spokojeni, vyzkoušejte jinou značku strouhaného kokosu. Lepší chuť mají podle mě bio kokosy než ty nejlevnější ze supermarketu.
  • Kokosovou chuť zvýrazníte oslazením mléka.
  • Dávejte pozor, ať není kokos žluklý. Před použitím ho raději ochutnejte.
  • Nepoužívejte vroucí vodu – zničíte prospěšné látky kokosu, a hlavně by vám mohl prasknout mixér
  • Kdo nemá mixér, může použít tyčový. Mléko nalijte do vysoké nádoby a rozmixujte. Jestli je nádoba malá, mixujte ho na vícekrát nebo udělejte menší dávku.
  • Na přípravu rostlinných mlék jsou ideální silnější mixéry, nejlépe k tomu určené. Zaprvé vám ušetří polovinu času, tím pádem i elektriky a zadruhé dosáhnete lepších výsledků.
  • Množství kokosu si lze upravit – pro výraznější chuť klidně přidejte😊.