Mandlové mléko je asi to nejznámější rostlinné mléko. Také ho máte rádi? V tom případě vám udělám radost, protože se dneska podíváme na to, jak si ho doma vyrobit.

Chuťově mě mandlové mléko baví. Dá se použít na pečení, do kaše i smoothie. Jen tak samotné do skleničky k sušenkám. Mandle miluju a mléko z nich mi tak moc chutná. V obchodě se dá toto mléko koupit a to od mnoha různých firem.

 

V čem je tedy rozdíl mezi domácím a kupovaným mandlovým mlékem? Proč si ho začít dělat doma namísto jeho kupování?

  1.  Je to levnější
  2.  Kupovaná mandlová mléka většinou obsahují velice malé množství mandlí (koukněte na složení)
  3.  Šetříte obaly – stačí koupit mandle v bezobalovém obchodě a je to zcela zero waste.
  4. Neobsahuje přidaný cukr (kupovaná často obsahují bílý cukr a to nemalé množství). Doma se sami rozhodnete jestli mléko osladíte a taky čím.
  5. Zabere to jen chvilku času, nemusíte pro něj nikam chodit nebo jezdit
  6. Můžete si vyrobit i menší množství (v obchodě se nejčastěji prodává litrové balení).

 

Suroviny:

  • 1 litr vody
  • 100-150g mandlí

*používám mandle neloupané, mají výraznější mandlovou chuť. Mléko ale můžete vyrobit i z mandlí loupaných, jen bude mít o něco méně výraznou chuť.

Na pečení a do kaší používám 100 gramů mandlí, na samotné pití pak 150 gramů (více mandlí = více chuti). Vyzkoušejte a uvidíte, množství si vždy můžete upravit podle vaší chuti.

Nespotřebujete tolik mléka? Udělejte menší dávku, třeba poloviční:-).

 

Příprava:

Mandle zalijte studenou vodou a dejte na 8 hodin do lednice. Díky namočení budou mandle stravitelnější a také půjdou snáze rozmixovat. Ořechy nebo semínka na přípravu mléka dávám do lednice před spaním a ráno si z nich udělám mléko.

Druhý den slijte vodu z mandlí a dejte je do mixéru. Přidejte litr studené vody a mixujte 2-3 minuty. Záleží na tom, jak je mixér silný, může to trvat méně nebo více.

Na mixování mlék i ořechovým másel používám mixér ETA Vitalblend

 

Mléko přeceďte přes velice jemné síto nebo ještě lépe přes látkový sáček na mléko. Doporučuji ten sáček, šetří to čas:-).

Lžící vymačkejte co nejvíce mléka z mandlí anebo v případě sáčku vymačkejte postupným utahováním sáčku.

Mléko je hotové. Mleté mandle ze sítka lze přidat do moučníku, tyčinek, kaše nebo do sušenek.

 

Použití mléka: samostatně, do smoothies, smoothie bowl, na přípravu kaší, pečení…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

A co s mandlovou drtí? Přidejte jí do krekrů, těsta na chleba, do smoothie nebo kaše.

Anebo si z ní vyrobte tyhle skvělé bezlepkové krekry. Jsou vynikající!

Krekry z mandlové drti