Mandlové mléko je asi to nejznámější rostlinné mléko. Také ho máte rádi? V tom případě vám udělám radost, protože se dneska podíváme na to, jak si ho doma vyrobit.
Chuťově mě mandlové mléko baví. Dá se použít na pečení, do kaše i smoothie. Jen tak samotné do skleničky k sušenkám. Mandle miluju a mléko z nich mi tak moc chutná. V obchodě se dá toto mléko koupit a to od mnoha různých firem.
V čem je tedy rozdíl mezi domácím a kupovaným mandlovým mlékem? Proč si ho začít dělat doma namísto jeho kupování?
- Je to levnější
- Kupovaná mandlová mléka většinou obsahují velice malé množství mandlí (koukněte na složení)
- Šetříte obaly – stačí koupit mandle v bezobalovém obchodě a je to zcela zero waste.
- Neobsahuje přidaný cukr (kupovaná často obsahují bílý cukr a to nemalé množství). Doma se sami rozhodnete jestli mléko osladíte a taky čím.
- Zabere to jen chvilku času, nemusíte pro něj nikam chodit nebo jezdit
- Můžete si vyrobit i menší množství (v obchodě se nejčastěji prodává litrové balení).
Suroviny:
- 1 litr vody
- 100-150g mandlí
*používám mandle neloupané, mají výraznější mandlovou chuť. Mléko ale můžete vyrobit i z mandlí loupaných, jen bude mít o něco méně výraznou chuť.
Na pečení a do kaší používám 100 gramů mandlí, na samotné pití pak 150 gramů (více mandlí = více chuti). Vyzkoušejte a uvidíte, množství si vždy můžete upravit podle vaší chuti.
Nespotřebujete tolik mléka? Udělejte menší dávku, třeba poloviční:-).
Příprava:
Mandle zalijte studenou vodou a dejte na 8 hodin do lednice. Díky namočení budou mandle stravitelnější a také půjdou snáze rozmixovat. Ořechy nebo semínka na přípravu mléka dávám do lednice před spaním a ráno si z nich udělám mléko.
Druhý den slijte vodu z mandlí a dejte je do mixéru. Přidejte litr studené vody a mixujte 2-3 minuty. Záleží na tom, jak je mixér silný, může to trvat méně nebo více.
Na mixování mlék i ořechovým másel používám mixér ETA Vitalblend
Mléko přeceďte přes velice jemné síto nebo ještě lépe přes látkový sáček na mléko. Doporučuji ten sáček, šetří to čas:-).
Lžící vymačkejte co nejvíce mléka z mandlí anebo v případě sáčku vymačkejte postupným utahováním sáčku.
Mléko je hotové. Mleté mandle ze sítka lze přidat do moučníku, tyčinek, kaše nebo do sušenek.
Použití mléka: samostatně, do smoothies, smoothie bowl, na přípravu kaší, pečení…
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
A co s mandlovou drtí? Přidejte jí do krekrů, těsta na chleba, do smoothie nebo kaše.
Anebo si z ní vyrobte tyhle skvělé bezlepkové krekry. Jsou vynikající!