Věděli jste, že slupky z jablek nemusíte vyhazovat, ale můžete je ještě spotřebovat? Dají se z nich udělat chipsy, uvařit lahodný čaj anebo třeba pleťovou masku.

Snažím se vždy spotřebovat z každé suroviny maximum. Stále hledám a objevuji nové možnosti a postupně toho spotřebovávám více než kdy předtím. Včera jsem například dávala nasušit semínka hokaido dýně. Rozdám je rodině a známým, aby si je mohly zasadit na zahrádce. Minulý týden jsem zase dělala domácí podravku ze zeleninových slupek. Mám z toho vždycky tak krásný pocit, když použiju něco, co jsem dříve vyhodila.

Dneska mám pro vás recept na med z jablečných slupek. Chutí mi připomíná javorový sirup s nádechem jablek. Když budete med vařit o něco méně, bude tekutější, takže to bude spíše sirup. Mě se ale líbila konzistence medu. Vím, že to není pravý med, ale beru to jako med ovocný. Když ho uvaříte správně, bude mít úplně stejnou konzistenci.

Zatím jsem jablečný med ochutnala na lívancích (vynikající) a osladila jsem si s ním čaj. Určitě ho zase příště udělám, protože je moc dobrý.

Budete dělat něco z jablek? Schovejte si všechny slupky a vyzkoušejte tento recept. Takový dobrý med či sirup se vám doma jistě neztratí😊.

 

Všechny recepty z jablečných slupek najdete tady: Recepty z jablečných slupek

 

Suroviny:

  • 1 litr vody
  • 275g slupek z červených jablek
  • 250g krupicového cukru

 

Postup:

  1. Jablka dobře umyjte a oloupejte. Slupky dejte do hrnce a zalijte litrem vody. Přiveďte k varu a vařte 25 minut, aby pěkně změkly. Teplotu jsem měla na střední, na vysokou se voda zbytečně rychle vyvařuje.
  2. Poté slupky sceďte. Teď už je můžete opravdu vyhodit, dále budeme potřebovat už jen pouze tekutinu. Po scezení mi zůstalo 880ml vody. Nevadí, jestli máte jiné množství, beztak se bude voda vyvařovat. Vodu ze slupek nalijte zpátky do hrnce a přidejte i cukr. Přiveďte k varu a zahřívejte.
  3. Na konci byste měly mít přesně 300 gramů, aby vznikl med. Když to bude o něco více, bude to spíš sirup (tak 350 gramů). Vařte na vysokou teplotu asi 20 minut. Připravte si váhu a misku. Vynulujte váhu tak, aby misku nepočítala a nalijte do ní sirup. Zjistíte, jestli ho máte vařit nebo ne. Ke konci už to jde docela rychle. Pokud vám váha ukazuje méně, přidejte vodu do požadovaných 300 gramů, jinak po vychlazení směs ztvrdne.

 

Použití: Na palačinky, lívance, poháry, k oslazení čaje.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: několik měsíců